promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az oroszok listát adtak ki a „barátságtalan” államokról – vajon Magyarország is köztük van?
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Szankciókat is bevezetnek ellenük, de ez nem jelent háborús fenyegetést.

Az orosz kormányzat kiadott egy listát arról, melyek a velük szemben „barátságtalanul” viselkedő államok. A megfogalmazás óvatos, hiszen a „barátságtalan” egy fokozattal azért jobb az „ellenségesnél”.

Ilyen lista egyébként nem idén készült először, újdonság viszont, hogy most már Magyarország is szerepel rajta mint az Európai Unió tagja. Az Oroszországgal szembeni szankciók megszavazása miatt kerültünk fel a „feketelistára” a következő államokkal együtt:

USA, Kanada, Európai Unió, Egyesült Királyság, Ukrajna, Montenegró, Svájc, Albánia, Andorra, Izland, Liechtenstein, Monaco, Norvégia, San Marino, Észak-Macedónia, Japán, Dél-Korea, Ausztrália, Mikronézia, Új-Zéland, Szingapúr és Tajvan.

Nyilvánvaló, hogy Putyin elnök nem Andorrára vagy Mikronéziára a legmérgesebb ebből a csoportból – de mit is jelent a gyakorlatban a listára való felkerülés? Elsősorban azt, hogy az orosz állam, állampolgárok és vállalatok a felsorolt külföldi hitelezőkkel szemben rubelben rendezhetik majd devizatartozásukat.

Szigorú feltételekhez kötik az említett országokkal való üzletelést is, egyértelmű tehát, hogy ezek az intézkedések egyfajta válaszként szolgálnak a kulcsfontosságú orosz bankok kizárására a SWIFT globális elektronikus fizetési rendszerből.

Az Oroszország felé tartozó adósoknak egy speciális rubelszámlát kell nyitniuk egy orosz bankban, és a napi árfolyam szerint kell átutalniuk a törlesztő részletüket. Ez az előírás egyelőre a havi 10 millió rubelt (mintegy 76 ezer dollárt, vagyis 27 millió forintot) meghaladó törlesztésekre vonatkozik.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás