promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Horror a Himalájában: hirtelen kiolvadt a tó, és 800 emberi csontvázat találtak benne
Borítókép:  youtube.com/The Lallantop (screenshoot)
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az indiai Himalája egy havas völgyében megbúvó távoli tó többszáz emberi csontvázzal van tele.

A Roopkund-tó India egyik legmagasabb hegyének meredek lejtőjénél található. Az évszaktól és az időjárástól függően a tó, amely az év nagy részében be van fagyva, kitágul és zsugorodik. Csak akkor láthatók a csontvázak, amikor a hó elolvad, néha még hús is van rajtuk. Becslések szerint a mai napig 600-800 ember csontvázát találták itt. A turisztikai promóciókban az önkormányzat "rejtélyes tóként" írja le.

Több mint fél évszázada antropológusok és tudósok tanulmányozták a maradványokat, és számos kérdés merült fel a halottakkal teli tó kapcsán.

Kik voltak ezek az emberek? Mikor haltak meg? Hogyan haltak meg? Honnan jöttek?

Egy régi elmélet a maradványokat egy indiai királyhoz, feleségéhez és kísérőikhez köti, akiket egy szörnyű hóvihar pusztított el. Van olyan elmélet, miszerint a maradványok egy része indiai katonáktól származik, akik 1841-ben megpróbáltak betörni Tibetbe, de visszaverték őket. Ezután több, mint 70-en kényszerültek arra, hogy hazataláljanak a Himalája felett, és útközben meghaltak.

Egy további elmélet szerint egy "temető" lehetett, ahol a járvány áldozatait temették el.

Szakértők genetikailag elemezték és szén-dioxid-keltezték a tónál talált 38 testet, köztük 15 nő maradványait - némelyikük körülbelül 1,200 évre nyúlik vissza. Megállapították, hogy a halottak genetikailag változatosak voltak, és halálukat időben akár ezer év is elválasztotta egymástól. Felborít minden olyan magyarázatot, amely egyetlen katasztrofális eseményhez köti a halottakat.

„Még mindig nem világos, hogy mi történt a Roopkund-tónál, de most már biztosak lehetünk abban, hogy ezeknek az egyéneknek a halálát nem lehet egyetlen eseménnyel magyarázni”

De még érdekesebb, hogy egy genetikai tanulmány megállapította, hogy a halottak többféle népből álltak: az emberek egyik csoportjának genetikája hasonló volt a mai emberekhez, akik Dél-Ázsiában élnek, míg a másik "szorosan kapcsolódik" a mai Európában élő emberekhez, különösen a görög Kréta szigetén élőkhöz.

Ezenkívül a Dél-Ázsiából érkező emberek "úgy tűnik, hogy nem ugyanabból a népcsoportból származnak". Tehát ezek a különböző embercsoportok néhány száz év alatt kisebb csoportokban utaztak a tóhoz? Néhányan azonban egyszerre haltak meg? Válasz nincs, de rengeteg csontváz igen. Hátborzongató.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás