promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nevet változtat az egyik közeli európai ország, alapos indokuk van rá
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A történelem folyamatosan formálja az államokat.

A kelet-közép-európai térség viharos történelmét nem kell különösebben ecsetelnünk, hiszen Magyarországnak is bőven kijutott a hányattatott sorsból az évszázadok során. Nem olyan nagy megrázkódtatás tehát, hogy most az egyik közeli állam névváltoztatást hajt végre.

Csehországról van szó, amelynek Cseh Köztársaság a hivatalos neve. Az első fejedelemségük a magyar honfoglalás környékén jött létre, a mai Prága környékén, a 9. században. 1085-től II. Vratiszláv már királyi címet viselt, ám később az ország sokáig a Német-római Birodalmon belül létezett.

1918-ban jött létre a független Csehszlovák Köztársaság, az Osztrák–Magyar Monarchia összeomlása után, a szlovákoktól pedig 1993-ban váltak le. A csehek tehát most névváltoztatást hajtanak végre, bár ez inkább csak angol nyelven lesz látványos.

2023-tól a Czech Republic (vagyis Cseh Köztársaság) helyett már az újságokban, az irodalmi művekben és a sporteseményeken Czechia néven akarnak szerepelni. Az előző változat csak a hivatalos iratokban marad fenn, és tény, hogy a sajtóban és a sportversenyeken sokkal könnyebb lesz ezt a verziót használni.

A Czechia egyébként nem új változat, hiszen a hajdani Csehszlovákia idején angolul már így hívták a nyugati (vagyis cseh) részt. A módosítás persze nem új találmány, hiszen az idősebbek még biztosan emlékeznek rá, hogy Thaiföld egykor Sziám volt (innen ered a sziámi ikrek neve), Mianmar pedig Burma, míg Irán még az ősi időkben Perzsia. Nemrég egyébként egy eurázsiai nagyhatalom is a névváltoztatás mellett döntött:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás