promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Medve okozott riadalmat egy Duna menti faluban, esti locsolás közben jelent meg a kertben, a lehető legjobban reagálták le a félelmetes helyzetet
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nem várt vendég jelent meg a portán, alighanem mindenkit meglepett volna egy ilyen találkozás.

Főleg idehaza, hiszen nem túl gyakori, hogy a hátsó kertben megjelenik egy medve, az észlelések ugyanis leginkább az emberlakta területektől távolabb jellemzők. Habár Magyarországról egy időben teljesen eltűntek az európai barnamedvék, mostanra jó néhányan lehetnek Észak-Magyarországon.

A medvékre ráadásul jellemző, hogy nincsen útlevelük, így az országhatárokat sem igazán nézik, az sem ritka tehát, hogy a Felvidéki részekről barangolnak át. És mivel nem minden észlelésről készül fotó, vagy videó, ezért az is könnyen előfordulhat, hogy egy-egy példányt akár többször is „felfedeznek”.

Hogy pontosan melyik településen láthatták a napokban felbukkanó mackót, az nem derült ki az egyik facebook-csoportban közölt posztból, mindenesetre nem kis meglepetést kelthetett a félelmetes állat:

„Lehet furcsa kérdés, de medve ellen mit tanácsoltok? Börzsönyben, Duna menti faluban lakunk, ma késő esti locsolás közben meglepett a maci, szerencsére tapsolásra, kiabálásra elment. De azért szeretném, ha nem találkoznánk többet”

– írta.

Mint azt a Turista Magazin korábban közölte, leginkább Nógrád vármegyében találkozhatunk medvékkel, így a helyszín stimmel, a Börzsöny mellett ugyanakkor a közeli Bükkből is érkeznek észlelések. Csak tavaly tavaszig tucatnyi alkalommal számoltak be a környéken medvék jelenlétéről.

Valószínűleg tényleg csak néhány példányról lehet szó, a Bükkben állandó lakó lehet a Mihálynak keresztelt medve. A 3-4 éves állat gyakran hagyott maga után nyomokat a felázott talajon, és a vadkamerák is rögzítették a jelenlétét.

De mit csináljunk, ha felbukkan a kertben egy medve?

Úgy látszik, most már érdemes erre az eshetőségre is felkészülni, a Bükki Nemzeti Park kisokosa szerint pedig lehetőleg feltűnésmentesen távozzunk a közelből, ha a medve nem vett észre minket. Amennyiben mégis, úgy keltsünk magunk körül zajt (ahogy a posztoló is nagyon ügyesen tette), de semmiképp ne próbáljuk kövekkel, vagy bármi mással elzavarni.

Fontos, hogy ne provokáljuk, és a szemébe se nézzünk, hiszen az agresszivitást válthat ki. Hátat se fordítsunk neki, és ha a közvetlen közelünkbe jönne, feküdjünk hasra, a fejünket takarjuk el a kezünkkel, és maradjunk mozdulatlanok.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás