promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elpusztították Magyarország gyűlölt szellemfalvát, évtizedek múltán végre a feledés homályába merülhet
Borítókép:  YouTube / Balaton Televízió
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Sokan vártak már erre a pillanatra, 30 éve húzódó probléma oldódik meg ezzel.

Vakító fehér falak, egyszerű épületek, kék ajtók és ablakkeretek, és persze a közelben feltűnő, mélykék és sós tenger – ha a görög falvakra gondolunk, általában ez jut eszünkbe. A Balatonfüreden élőknek azonban egészen más, ráadásul egyáltalán nem kellemesek számukra ezek az emlékek.

1993-ban ugyanis vállalkozó kedvű befektetők úgy döntöttek, hogy jó ötlet lenne megidézni a görög falvak hangulatát a Balaton közvetlen közelében, az egykori ’füredi piac helyén. A kezdetben látványos beruházás azonban csúfos bukás lett, és jóval később, csupán egy évtizeddel később nyitották meg a komplexumot, amely ezt követően sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Az új üzemeltetők próbálkoztak ugyan, átfestették az épületeket, gyakorlatilag egy bazár lett a több tucat épületből, ám a turisták csak nem akartak jönni, ezért az üzletek többsége ki sem nyitott, a helyszínre elképzelt nagyszabású szórakozóhelyekből ekkor még nem lett semmi.

Később ugyan sikerült némi életet vinni a tájidegen épületek falai közé, ám ez meg a közelben élőknek nem tetszett, túlságosan hangosak voltak ugyanis a szórakozni vágyók. Mindeközben pedig már az önkormányzat – amely szintén jelentős összeget fektetett be a reményteli beruházásba – is egyre szúrósabb szemmel nézte az időközben újra teljesen elnéptelenedő magyar-görög falut. 2023-ban aztán végre megszületett a döntés: lebontják az elátkozott épületegyüttest.

Végül úgy határoztak, hogy parkot hoznak létre a mintegy 4 hektáros területen. A lakosság ugyan üdvözölte a döntést, ám a résztulajdonosok közül többen is perre mentek, mivel kevésnek tartották azt az összeget, amit felajánlottak cserébe. A bontás mindenesetre megkezdődött, és a napokban végre az utolsó épületet is felszámolták, amit a Balaton Televízió meg is örökített:

Forrás: Építészfórum

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás