promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Visszatér az 500 forintos üzemanyag? A szakértő válaszolt
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Szakértőt kérdeztünk arról, hogy mennyire csökkenhet még le az üzemanyagok ára Magyarországon.

A kormány szigorítani volt kénytelen, ugyanis azt látták, hogy Magyarországon az üzemanyagárak magasan a régiós átlag felett vannak, így aztán két hét türelmi időt adtak a MOL-nak és az Ásványolaj Szövetségnek arra, hogy az elvárt szintre vigyék le a benzin és a gázolaj árát. Ez sikerült is, és pénteken még tovább csökkentek az üzemanyagárak.

A benzin nagykereskedelmi ára bruttó 8 forinttal kerül most kevesebbe, míg a gázolajért bruttó 5 forinttal fizetnek alacsonyabb árat a benzinkutak. Amennyiben a kutakon is érvényesítésre került ez a változás, akkor a hét második felében az alábbi átlagárakon tankolhatunk a hazai töltőállomásokon:

95-ös benzin: 616 Ft/liter

Gázolaj: 607 Ft/liter.

Jól látszik, hogy most megint közelebb vagyunk a 600 forintos határhoz, mint a 700-ashoz, de meddig csökkenhetnek még az üzemanyagárak Magyarországon? Visszatérnek még az 500-as számok, esetleg megközelíthetjük magát az 500 forintot is? Szakértőt kérdeztünk arról, mi várható az üzemanyagpiacon.

„Az elmúlt hetekben sikerült olyannyira csökkenteni az üzemanyagok árait Magyarországon, hogy azok mostanra elérték a szomszédos országok átlagát. Ez volt a kormány célja, nyilván így sem olcsó az üzemanyag, de legalább sikerült elérni azt, hogy ne legyen hatalmas különbség a hazai és a régiós átlagot tekintve”

A szakértő szerint ezek után már nem kell arra számítani, hogy drasztikus árcsökkenés fog történni a benzinnél vagy a gázolajnál, arra pedig ne is számítson senki, hogy az árak egészen leszállnak majd az 500 forintos szintre.

„Nyilván ez most jól néz ki, hogy folyamatosan csökkentek az árak, de ennél többre ne igen számítsunk. Megvan az elvárt szint, ezek után már csak oly mértékben fog emelkedni vagy tovább csökkenni a benzin és a gázolaj ára, ahogy a világpiacon alakulnak a dolgok. 500 forintos árakat ne is várjunk, azoknak az időknek vége, mindazonáltal az elképzelhető, hogy ismét 600 forint alá tudnak süllyedni az árak, hiszen már most is vannak olyan benzinkutak az országban, ahol 600 forint alatt van a gázolaj literára”

Való igaz, az Auchan töltőállomásain a dízel péntektől 597 forintba kerül, vagyis ott már visszaesett 600 forint alá a literár; hogy ez a benzinnél is meg fog-e történni, az a következő héten kiderül.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás