promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Előkerült egy kétszáz éves intim kép, túlfűtött szexuális utalásától leesett a nemesek fejéről a rizsporos paróka
Borítókép:  Profimédia/illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A franciák úgy tartják, hogy a stílus maga az ember, és úgy tűnik tényleg komolyan is gondolják.

A középkor-kora újkor történelme tele van kivégzésekkel. A megmaradt eszközökből követekeztetni tudunk kivégzési formákra, és általában elborzasztja az embereket ezeknek az eszközöknek az egyáltalán létezése. Bár a középkori-kora újkori krónikaírók és naplófeljegyzők csak ritkán tértek ki arra, hogy a legsúlyosabb ítéletet kapó közemberek miket mondtak a végrehajtás előtt, azonban jelentős személyiségek utolsó mondásaiból feljegyeztek sokat. 

Amikor Marie Antoinette francia királyné felment a lépcsőn (a kivégzést figyelők számára a korabeli viszonyok alapján értelmezhetelen módon kilátszó bokával) a rettegett guillotine-hoz, rálépett a hóhér lábujjára, és azt mondta: "Bocsásson meg, uram, nem szándékosan tettem". 
Mária skót királynő hóhéra letérdelt előtte, és bocsánatért könyörgött, mire ő így válaszolt: "Teljes szívemből megbocsátok. Mostantól remélem, hogy véget vetnek minden bajomnak".
Robert Erskine Childers, az ír politikus, aki az ír függetlenségért harcolt, azt mondta a kivégzőosztagának: "Lépjetek előre, fiúk, így könnyebb lesz". Ő is becsülettel halt meg, és a fia kezet fogott az összes bíróval, aki aláírta a halálos ítéletét.
VIII. Henrik halálra ítélte Sir Thomas More angol humanista, jogász, író, költő, államférfit, (akit a katolikus egyház később Morus Szent Tamás néven szentté avatott, az államférfiak és jogászok védeőszentje), amiért nem fogadta el az egyházi felsőbbségét. Amikor a hóhér felemelte a fejszéjét, Moore felemelte a kezét és kérte, hogy várjon, majd gondosan eltakarta a szakállát a fejsze elől, mielőtt azt mondta: "Ez nem sértette meg a királyt", mielőtt a fejsze lecsapott és levágta a fejét.

Az embereket mindig is foglalkoztatta a halált övező misztérium. Érthető okból rentegen félnek tőle, tartanak a témától is. Ám az ilyen kivételes személyek elképesztő lelkierőről tanúbizonyságot tévő szavai talán eszünkbe idézhetik J. K. Rowling világhírű angol írónő Harry Potter univerzumának karaktereként megismert Albus Dumbledorenak a szavait: "...a pallérozott elme számára a halál nem más, mint egy új kaland kezdete."

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás