promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rejtélyes körülmények között halt meg a legendás magyar zenész, több ezer kilométerre otthonától, maffiaügyet sejtenek a háttérben
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A mai napig több elmélet kering, mi okozhatta a végzetét.

Los Angelesben működő magyar maffia utasítására lehetett, hogy Barta Tamást, az LGT ikonikus gitárosát a nyolcvanas években meggyilkolták – derül ki egy Bornemissza által készített jelentésből, amelyet a Siess haza, vár a mama című dokumentumfilm alkotói fedeztek fel kutatásaik során.

Barta halálát 1982-ben rendkívül gyanús körülmények között regisztrálták Los Angelesben, de a hivatalos bejegyzés öngyilkosságnak titulálta. Ennek ellenére több elmélet is kering arról, hogy ki és hogyan lőtt két golyót az LGT gitárosába, most pedig újabb adatok kerültek elő a negyven évvel ezelőtti tragédiával kapcsolatban.

Egy Belügyminisztérium III/II-5C. alosztályának jelentése került elő, amelyben Bornemissza fedőnevű ügynök és tartótisztje, Lestány Tibor rendőr hadnagy megbeszélésének leirata található, mely 1982. február 24-én, mindössze egy héttel Barta halála után zajlott a Budapest Szállóban. A „Szigorúan Titkos!” és „Különösen Fontos!” megjegyzésekkel ellátott jelentésben szerepel, hogy Bornemissza találkozott Szendrő Öcsi, a helyi magyar maffia vezérével, akinek emberei fenyegetve kérdezték ki, hogy ki küldte őt. Végül bár szabadon engedték, már ekkor tapasztalhatta, hogy nincs kegyelem. A jelentés folytatása:

Így például Barta Tamást, az LGT egykori gitárosát, még hazatérését megelőzően ismeretlenek gyilkolták meg. Barta az LGT-től távozása után Szendrő Öcsi egyik üzletében dolgozott, de miután kijelentette önállósulási szándékát, a Szendrői csoport döntött a végzetéről.

A jelentés szerint Barta halálát azért rendelték el, mert kilépett a Szendrői szervezetből. Ugyanakkor azt is sugallja, hogy a magyar belügyminisztériumnak sokkal több információja lehetett a halálról, mint a helyi hatóságoknak, furcsa egybeesésnek tartva, hogy Bornemissza pont Barta halálakor tartózkodott Amerikában.

További furcsaság, hogy Bornemissza 1982. február 15-én tért vissza Budapestre, Barta halálának napja pedig hivatalosan 1982. február 16 volt. Ez további kérdéseket vet fel, hogy vagy hibás dátum van a jelentésben, vagy Barta halálát már korábban elkövethették. Azonban egyelőre nem sikerült kideríteni, ki áll Bornemissza fedőnév mögött, ám a készítők ígéretet tettek, hogy mielőbb felfedik, és nyilvánosságra hozzák a jelentés teljes tartalmát.

Barta életéről és haláláról készült dokumentumfilm két éve komoly vitákat generált: a Siess haza, vár a mama alkotóit a film egyik mellékszereplője perelte be, ami miatt gyakorlatilag betiltották a filmet. Végül Hajdú Eszter rendező és Mester Sándor producer a Kúriánál felfüggesztést kapott a tiltásra, de jelenleg úgy tűnik, hogy az ítélet jogerős. Hajdúék ezért közösségi finanszírozásra támaszkodva kétmillió forintot szeretnének összegyűjteni, hogy az Alkotmánybírósághoz és nemzetközi bíróságokhoz fordulhassanak az ügyben.

forrás: 24.hu

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás