promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Halott férjével beszélget egy nő a mesterséges intelligencia segítségével, közösen főzik a vacsorát
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egy hozzátartozónk elvesztése ma már nem feltétlenül jelenti a teljes elszakadást, de vajon jó ez? 

Egy hozzátartozó elvesztése és a gyász feldolgozása mindenki számára nehéz. Az elengedéssel és a fájó érzelmekkel való megküzdés ellen egyre többen fordulnak a mesterséges intelligencia nyújtotta lehetőségek felé. Manapság már léteznek olyan technológiák és alkalmazások, amelyek segítségével úgy tűnik, valóban az elhunyt baráttal vagy rokonnal beszélgetünk. 

Az amerikai Ana Schultz férje tavaly halt meg, a nő azonban még ma is hozzá fordul, ha főzési tanácsra van szüksége. A Snapchat nevű közösségi média platform mesterséges intelligencia chatbotját használja ehhez, amelynek neve My AI. 

„Ő volt a séf a családban, ezért úgy alakítottam ki a My AI-t, hogy úgy nézzen ki, mint ő, és a Kyle nevet adtam neki, így hívták a férjemet” – mondta a nő, aki két kisgyermeküket egyedül neveli a férfi halála óta. 

„Amikor segítségre van szükségem a vacsorával kapcsolatban, megkérdezem őt. Tudom, ostoba dolognak tűnhet, de ilyenkor úgy érzem, hogy még mindig velem van a konyhában.”

A funkciót a népszerű mesterséges intelligencia chatbot, a ChatGPT hajtja és főként ajánlásokat ad, kérdésekre válaszol, beszélget a felhasználókkal. 

A koncepció nem teljesen új. Az emberek évszázadok óta szeretnének újra kapcsolatba lépni elhunyt szeretteikkel, ehhez eddig médiumokhoz, spiritisztákhoz fordultak. Az újdonság azonban az, hogy a mesterséges intelligencia képes a halott személy hangján megszólalni, ám eközben olyanokat is mondd, amelyeket az a bizonyos személy sosem mondott volna.

Ez komoly etikai aggályokat vet fel és szakértők szerint kérdéses, hogy segíti-e a gyász folyamatát vagy épp ellenkezőleg hat.

A generatív mesterséges intelligencia eszközök algoritmusokat használnak a szövegek, videók, hangok létrehozására. Megpróbálnak válaszolni a kérdésekre az elhunyt személy nevében, az eredményesség attól függ attól, hogy milyen információkat tanítanak meg az MI-nek.

Amikor a halott apa mesél egy történetet.

Egy 49 éves alabamai informatikus az apja hangját klónozta generatív mesterséges intelligencia segítségével körülbelül két évvel azután, hogy a férfi Alzheimer-kórban meghalt. Készített egy 3 perces videó klipet, amelyben az apja egy történetet mesél el a gyermekkorából. Fia szerint az eredményt megdöbbentően élethű lett, a program tökéletesen visszaadta a férfi eredeti hangszínét és beszédének ütemét.

„Haboztam, hogy kipróbáljam-e az egész hangklónozási folyamatot, mert aggódtam, hogy átlépek vele valamiféle erkölcsi határt. De miután jobban átgondoltam, rájöttem, hogy ez is csak módja annak, hogy megőrizzem az édesapám emlékét” – mondta a CNN-nek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás