promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Titkos jeleket találtak az egyiptomi nagy Szfinxen, ez újraírhatja az emberiség történelmét? A szakértők vitatják az elképzelést
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A világ leghíresebb építménye egy igazi popkulturális ikon, évente milliók indulnak el világszerte, hogy legalább egy szempillantást vethessenek a csodálatos épületre.

Az egyiptomi piramisok, és a körülötte lévő építmények a világ minden, csodák listázására létrejött lajstromán szerepel, az óriási érdeklődés ellenére nagyon keveset tudunk az alkotásról, amely bizony nagyon sokszor összeesküvés-elméletek célpontja.

Az egyiptomi nagy Szfinx évszázadok óta tartja lázban a világot, szakértők, tudósok és kutatók garmadája vizsgálta már meg a titokzatos építményt, amelynek nemcsak koráról oszlanak meg a vélemények, hanem arról is például, hogy mikor tört le az orra. Sokáig ugyanis az a nézet dívott hivatalos berkekben, hogy még Napóleon hadjárata során sérült meg az építmény, méghozzá épp a leglátványosabb testrészén.

Mégis hova lett a Szfinx orra?

Az ismert sztori szerint még Napóleon katonái lőtték el az orrát a nagy egyiptomi hadjárat során, méghozzá egy gyakorlatozás során történt a rendkívüli baleset. Ám ezt a jólhangzó legendát régebbi ábrázolások cáfolják meg, hiszen már a 18. százat közepén sem lehetett orra. Azt viszont nem tudjuk, hogy mi történhetett vele pontosan.

Ám a Szfinx-kutatók között mégis egy másik nagy vita perzseli fel a mindennapokat szélsőséges és sokszor tudománytalan megközelítésekkel fűszerezve a képet, amely igazából a legnagyobb kérdésre keresi a választ, arra, hogy vajon mikor készülhetett el az építmény? A hivatalos álláspont szerint közel 4500 évvel ezelőtt, építésére pedig Kefrén fáraó adott parancsot, akinek a piramisa előtt áll. A Szfinxet amúgy az évezredek alatt többször is belepte a homok, így nagyon sokszor újra ki kellett ásni, a renoválások is folyamatosak voltak. Már évezredekkel ezelőtt is többször felújították.

Sok legenda él a Szfinxel kapcsolatban a köztudatban is, ilyen például, hogy alatta járatok vannak, amely egy elveszett civilizáció kincseit rejti. Az építésével kapcsolatban is számos legenda él a köztudatban.

Sok szélsőséges - a tudományos világ elitje által rendre vitatott és tudományos bizonyítékokkal többször cáfolt - feltételezés szerint 12-13 ezer éves is lehet, mivel a külsején olyan nyomok találhatók, amelyek arra engednek következtetni, hogy sokáig víz alatt állt. Egyiptom elsivatagosodása ugyanis 8000 évvel ezelőtt kezdődhetett. Sokan pedig a víz nyomainak hatására már a számtalan nép legendájában fellelhető özönvízre következtetnek a Szfinx nyomai kapcsán.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás