promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kegyelemdöfés a moziknak, örömhír a torrentezőknek: netre kerül a Mátrix 4, Dűne és az összes többi blockbuster
Borítókép:  HBO Max / via qz.com
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Hatalmas bejelentést tett a Warner és az HBO, ugyanis a világjárványra való tekintettel egyszerre mutatják be az éppen üzemelő mozikban, illetve az interneten is a hatalmas filmjeiket – most megvizsgáljuk, hogy ezzel mennyire döntöttek jól.

A koronavírus-járvány ellehetetlenítette a filmszínházakat, hiszen az embereknek kerülniük kell a tömeget, ráadásul több városban, országban sem lehetnek nyitva a mozik, nehogy gócpontokká váljanak. Viszont a stúdiók nem engedhetik meg maguknak, hogy a befektetésnek számító alkotásaik egy fiókban pihenjenek, amíg jobbá nem válik a helyzet, hiszen minden egyes nap több millió dollárt buknak a pandémia miatt – így muszáj volt lépniük, de ezzel el is taposták a mozikat.

Hollywood nagyágyúi a streaming platformok felé kezdtek tekinteni, hiszen nem elég, hogy jó pénzt fizetnek egyes filmek bemutatásáért, de a home office, munkanélküliség és az egyéb szórakozási lehetőségek felszámolása miatt elképesztően sokan regisztráltak ezeknél a szolgáltatóknál, így hatalmasat kaszált a Netflix, HBO, Disney, Amazon, Apple vagy akár a Hulu is, amiben persze az exkluzív tartalmak is sokat számítottak.

Úgy látszik, hogy ez a megoldás mindenkinek bevált, ugyanis az eddig közölt adatok alapján olyan brutális számokat produkálnak a streaming-filmek, hogy az valami hihetetlen. Nem volt kérdés ezek után, hogy a nagy stúdiók bizonyos szinten elpártolnak a mozik mellől, és teljes mértékben átadják magukat az új rendszernek, ez viszont egyszerre örömteli, és rendkívül aggasztó.

A WarnerMediához tartozó Warner Bros. és az HBO most bejelentették, hogy az Egyesült Államokban egyszerre kerülnek a még üzemelő mozikba, és az HBO Maxra a hatalmas alkotásaik, így például a Mátrix 4, Dűne, The Suicide Squad, Tom & Jerry, Mortal Kombat, Démonok között 3, Space Jam 2 és a Godzilla vs. Kong is.

Ez olyan szempontból remek hír, hogy így az emberek a megjelenés pillanatától otthon, kényelmesen nézhetik a várva várt filmeket, ráadásul felár nélkül, ugyanis elég csupán az HBO Maxra előfizetni, hogy az összes mű elérhető legyen. A stúdió is megkapja a pénzét, a streaming platform is jól jár és mi is – bár ez a felállás jelen állás szerint csupán egy évre szól, és a nemzetközi piacon egyelőre nem valószínű, hogy bevezetik.

Viszont így a moziknak gyakorlatilag végük lesz, hiszen már most is rettenetes a helyzet, de ha ilyen szinten kell versenyezniük, akkor sajnos szinte rögtön lehúzhatják a rolót, mert a közönség nem valószínű, hogy megkockáztatja náluk a megbetegedés lehetőségét, illetve az egyre csak dráguló jegyárak is taszítani fogják a nézőket.

Ráadásul világszerte 33-45 százalékkal nőtt az illegálisan letöltött tartalmak száma, így fellendült a torrentoldalak népszerűsége, ami azt jelenti, hogy hiába vár a Warner drasztikus bevételnövekedést az HBO Maxos megoldástól, hiszen az internetes kalózok gond nélkül fogják kivenni a zsebükből a pénzt, főleg, hogy az emberek többsége mennyire rossz anyagi helyzetbe került a járvány miatt, és még azt a havi pár dollárt is sajnálják a legális forrásokra.

Nehéz megmondani, hogy milyen vége lesz ennek, és hogy mennyire fog beválni, illetve elterjedni a fenti üzleti modell, de az biztos, hogy ezek alapján mindenképp a mozik vannak vesztes helyzetben, és sajnos teljes mértékben érthető a stúdiók – ebben az esetben konkrétan a Warner Bros. – döntése, hiszen a streaming a jövő.

Ezzel egyidejűleg kiderült, hogy jövőre megszűnik Európában az HBO Go, és HBO Max lesz helyette, hogy egy globális márka jöjjön létre.

Itt lehet megnézni az HBO Max és a Warner kedvcsináló videóját:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás