promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Öt szupertitkos tény, amit nem tudtál a szülinapos Tarantino életéről és filmjeiről
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Még magyaros kapcsolódást is találtunk a 60 éves születésnapját ünneplő Tarantino titok-válogatásához.

Hétfőn ünnepli 60. születésnapját az egyik legismertebb és legsikeresebb amerikai filmes rendező, Quentin Tarantino. Az egykori csodagyerek, aki megfelelő iskolázottság nélkül, egy videotékából indulva próbálkozott forgatókönyvíró-segédként boldogulni, hogy aztán a világ legjobb eredeti ötleteit dolgozza fel és tegye sikeressé a filmvásznon. Az olasz nevű, és állítólag részben olasz származású szakember egy igazi fura szerzet, és a hírek szerint egyre inkább közeledik a visszavonulása Hollywoodtól. Legutolsó filmjében, a Volt egyszer egy... Hollywoodban éppen a Los Angeles-i filmipar előtt tisztelgett, jó szokásához híven egy kicsit (vagy éppen nagyon) átdolgozva valós eseményeket. Korábban a Becstelen brigantykban megölette Hitler karakterét, úgy a legutóbbi alkotásában megmentette Roman Polanski terhes kedvesének, Sharon Tate-nek az életét. Vannak azonban olyan dolgok, melyek nem teljesen közismert tények, események mind Tarantino létezésével, mind a művészetével kapcsolatban. 

Tarantino kis túlzással egyedülálló Hollywoodban azzal, hogy nincs kapcsolódása Magyarországhoz. Nincs magyar fajtájú kutyája, nincs elfeledett magyar nénikéje. Azonban 2010. novemberében a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét sikerült kiérdemelnie (a Szabadság Vihara című dokumentumfilmért), amelyet a konzulátus nyújtott át számára. Ugyanekkor kapta meg ugyanezt az elismerést többek között Andy Vajna és Kamarás Iván is. Azt nem tudja, hogy Tarantino számára világos volt-e akkor, hogy milyen nagyszerű emléket kapott, s csak remélni tudjuk, hogy büszkén őrzi azóta is. Az esetről az Origoszámolt be igencsak vitriolosan.

Egyébként a rendezőnek nem Tarantino a hivatalos neve. Valójában Quentin Jerome Zastoupiln szerepel a papírjaiban, csak amikor szöget ütött a fejében a filmgyári álom, váltott egy menő olaszos családnévre. Egyébként a bizarr Zastoupilnt az őt nevelő mostohaapjától örökölte, lévén vérszerinti apukáját sosem ismerte. Bár később azt is elárulta, hogy hatalmas látnok. Felnőttként tudta meg, hogy édesapja neve pont Tony Tarantino, mint az ő választott művészi azonosítója. 

Olaszos név ide vagy oda, Tarantino már évtizedek óta az amerikai zsidóság mindennapjainak aktív részese. A rendező 2009-ben ismerte meg csak 2017-ben elvett feleségét, Daniella Pick izraeli énekesnőt. Kettősük egy szigorúan zsidó esküvőn forrt örökre egymásba, ám már maga az otthonukban megtartott rendezvény is reformkeretek között zajlott. Ahogy gyermekeik (egy fiú, egy lány) nevelését is friss izraelita elvek mentén nevelik, hol Beverly Hills-ben, hol Tel-Avivban. 

A filmjeiben erősen visszatérő motívum a rasszizmus, az idegengyűlölet, hősei gyakran fellépnek a kirekesztéssel szemben. A 2009-es Becstelen brigantykban fontos szerepet kapott volna Adam Sandler, mint az egyik legismertebb zsidó színész. A humorista-színésznek egyébként is nagy álma volt szerepelni egy Tarantino-moziban, ám ez a mai napig nem jött össze. A Hitler-elleni összeesküvésről szóló filmben Sandler alakította volna a "Medvezsidó" brutális karakterét, ám időpont-egyeztetési problémák miatt nem verhette péppé a nácikat egy baseball-ütővel. 

Végül Sandler hiányában a horror-zseni Eli Roth lubickolhatott Medvezsidóként:

És ha már kimaradó, akkor egy végső titoknak szánt érdekesség: a Django elszabadul címszerepét Will Smith-nek szánta Tarantino, és nem Jamie Foxxnak. Szerencse vagy sem, utóbbi brillírozott a szerepben, köszönhetően annak, hogy a "pofonkirály" kihátrált a produkcióból a forgatókönyv elolvasása után. Saját állítása szerint nem tetszett neki, hogy a Django története hiába szól a szerelme megmentéséről, valójában egy bosszú-sztori. Smith inkább egy szerelmi történetben akart volna szerepelni. Így inkább elvállalt a vállalhatatlanul pocsék és erőltetett Sötét zsaruk 3-at. A többi, mint például tavalyi Oscar-gálás sallerja már történelem. 

A titokzatos infók után pedig mi mást kívánhatnánk, mint boldog születésnapot a bizarr sztorik és mozik királyának, Quentin Tarantinonak. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás