promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
50 éves a Waterloo - az ABBA 1974-es Eurovíziós győzelmének évfordulója
Borítókép:  Az ABBA Waterloo című albumának borítójának előlapja - a Polar Music International képe
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Április 6-án, szombaton ünnepeltük az ABBA karrierjének egyik legfontosabb mérföldkövét, ezért visszatekintünk az 50 évvel ezelőtti, Brightonban megrendezett Eurovíziós Dalfesztivál-győzelemhez vezető útjukra.

És ha már Eurovízió: nézd az 2024-es Eurovíziós Dalfesztivál második elődöntőjét Velünk!

Mostanra már mindannyian jól ismerjük azt a számtalan eredményt, amelyet az ABBA 1974-es felejthetetlen Eurovíziós Dalfesztivál-győzelmük után ért el. A svéd négyes diadalai világszerte bőségesek, csodálatosak és színesek voltak! A csoport eurovíziós győzelmének arany évfordulóján visszatekintünk azokra a lépésekre, amelyek a dobogóra vezettek, az elszántságtól kezdve, amelyet egy sikertelen próbálkozás táplált, a karmesterig, akinek az a zseniális ötlete támadt, hogy a dal szövegének megfelelően öltözzön be aznap.

Így készült a Waterloo

Miután azonban a Waterloo elkészült, az ABBA valóban elkezdte meggondolni magát. A zenekar egy kicsit aggódni kezdett, hogy talán túl kockázatos lenne az Eurovíziós Dalversenyre a viszonylag harsány tempó, a schlager hangzás és a 70-es évek elejének glam rockjából vett hatások miatt. Egy ideig erősen játszottak a gondolattal, hogy egy másik dalukat, a Hasta Mañana-t is beküldik. Ezt a dalt a Waterloo felvételét követő napon kezdték el felvenni, és úgy érezték, hogy ez jobban illeszkedik azokhoz a lassabb dalokhoz, amelyek olyan jól szerepeltek a korábbi Eurovíziós Dalversenyeken.

A polcon lévő történelemkönyv szerint ez a feltételezett kockázat végül is a négyest ösztönözte, és így a Waterloo-t az 1974-ben megrendezett svéd nemzeti döntőre az ABBA beküldte a svédországi versenyre.

A Melodifestivalenre február 9-én került sor, ahol a Waterloo 9 másik dallal versenyzett, és végül elsöprő fölénnyel győzött; 302 pontot szerzett a második helyezett Lasse Berghagen Min Kärlekssång Till Dig című dalával és annak 211 pontjával szemben. Lasse-nak azonban, akárcsak az ABBA-nak egy évvel korábban, nem kellett túl sokáig várnia a kárpótlásra - a következő évben a Melodifestivalenenen diadalmaskodott a Jennie, Jennie című dallal, amely Svédországot képviselte 1975-ben Stockholmban.

A Waterloo kislemez egy hónappal a Melodifestivalen után, március 4-én jelent meg Svédországban. Talán meglepő lehet, hogy a kislemez valójában nem jutott el a zenekar otthonában az első helyig. De ez csak azért van így, mert akkoriban Svédországban csak egy slágerlista volt, amely a kislemezeket és az albumokat együttesen tartalmazta. Ennek eredményeképpen a Waterloo kislemez a 2. helyen ragadt.

Március hátralévő részében svéd barátainknak volt annyi előrelátásuk, hogy a hazai helyezésük fényében sütkérezve gondoljanak az európai slágerlistákra is. Ebben a hónapban visszatértek a stúdióba, hogy elkezdjenek dolgozni a Waterloo német és francia változatán.

A szöveg francia adaptációjához megkérték Alain Boublilt, hogy alakítsa át a saját dalszövegeiket. A zenés színházi szövegíró Alain később minden idők legnépszerűbb musicaljeinek, például a Les Misérables-nek és a Miss Saigonnak a szerzője volt. A többnyelvű megközelítés az ABBA esetében is bevált: a Waterloo Németországban és Franciaországban is az első helyre került.

Az ABBA Waterloo című albumának borítójának előlapja - a Polar Music International képe

Az ABBA az Eurovízió az aranykorában – ilyen volt az 1974-es Dalfesztivál

1974-ben a dolgok egy kicsit másképp zajlottak. Az április 6-i nagydöntőre a próbák április 2-án, kedden kezdődtek, és az ABBA nem sokkal előtte szállt le Brightonban. A próbák között a svédek a brit tengerparti városban csavaroghattak, mielőtt visszahúzódtak volna a The Grand Hotel Napóleon lakosztályába.

Április 6-án, szombaton rendezték meg a 19. Eurovíziós Dalfesztivált, és Svédország ekkor 15. alkalommal indult a versenyen, de sajnos eddig még soha nem sikerült győzelmet aratniuk. Aznap este alig több mint 1000 néző látogatott ki a Brighton Dome-ba, ami a szokásos több mint 2000 fős befogadóképességhez képest kevesebb volt, mivel a verseny pazar produkciójának köszönhetően több helyre volt szükség, mint amihez a Dome szokott, és ezért néhány ülőhelyet el kellett távolítani. Aznap este 17 ország vett részt, ami valójában kevesebb volt, mint a BBC által kevesebb mint egy héttel korábban várt 18 ország. Ennek oka, hogy Franciaország érthető módon úgy döntött, hogy visszalép, miután Georges Pompidou francia elnök április 2-án elhunyt.

Gigliola Cinquetti vagy Olivia Newton-John is győzhetett volna, de…

A 17 ország közül, amely fellépett az estén, először láthattuk Görögországot, ahol Marinella a Krassi, Thalassa Ke t' Agori Mou című dalt adta elő. Az olasz Gigliola Cinquetti pedig majdnem a verseny első kettős győztese lett.

Ő már 10 évvel korábban, 1964-ben megnyerte a versenyt a Non Ho L'età című dallal, majd 1974-ben visszatért a Sì című dallal, amely végül a 2. helyen végzett a Waterloo mögött, de Olivia Newton-John az Egyesült Királyságot képviselve szintén ott volt a versenyen.

A művésznő karrierje kezdeti szakaszában volt, de máris sikert aratott az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban egyaránt. Long Live Love című dalát a verseny előtt a győzelemre esélyesnek tartották, de az Egyesült Királyság két másik országgal (Luxemburg és Monaco) együtt a 4. helyen végzett. A házigazda Katie Boyle nyitotta meg a versenyt, miután 1960-ban, 1963-ban és 1968-ban is így tett. És 50 évvel később még mindig ő tartja a rekordot az Eurovíziós Dalfesztivál legtöbbszörös házigazdája tekintetében, a 4. forduló, amelyet 1974-ben, azon az estén vezetett, még mindig veretlen.

Miután mind a 17 dal elhangzott, és a The Wombles rövid zenei betétdalát hallgathattuk meg, majd rátértünk a szavazás izgalmas feladatára. Mind a 17 versenyző országnak egy-egy 10 fős zsűrije volt, amelynek minden tagja egy pontot adhatott a kedvenc dalának, így a maximális pontszám, amit a zsűri egy dalnak adhatott, 10 pont volt. A szavazás után az ABBA összesített pontszáma 24 pont volt, ami 6 ponttal előzte meg a második helyezettet, aki 18 pontot szerzett. Svédország így megszerezte legelső Eurovíziós Dalversen győzelmét, ez volt a kezdete annak a 7 győzelemnek, amellyel az ország 50 évvel később a legtöbb győzelemmel rendelkező ország rekordere lett.

Az ABBA Waterloo című albumának borítójának előlapja - a Polar Music International képe

Az ABBA előadása a Brighton Dome-ban, amely teli volt élénk színekkel, áradt az örömtől, és a Sven-Olof Walldoff karmestertől, aki Napóleonnak öltözött bebetonozta magát szombat este Európa-szerte nézők millióinak emlékezetébe. Maga a Waterloo 10 európai országban az első helyre került, és még több országban a Top 10-ben szerepelt. Európán kívül is Top 10-es sláger lett, Ausztráliában, Új-Zélandon és Kanadában. Az Egyesült Államokban még a Billboard Hot 100-as top 10-es listáján is bekerült a 6. helyre.

Ez volt az ABBA hatalmas nemzetközi örökségének kezdete, és nyugodtan mondhatjuk, hogy az Eurovíziós Dalfesztivál saját örökségének is egyik csúcspontja maradt.

Malmöben az ABBA – ilyen lett az ABBA World

50 éves fennállását ünnepelve nyíltak meg az ABBA World kapui az idei Eurovíziós Dalfesztivál rendező városában, Malmőben, április 29-én. Ide hívják meg a régi és új rajongókat egyaránt, hogy felfedezzék az ABBA The Museum, az ABBA Voyage, a Mamma Mia!, a Mamma Mia! The Party és a Polar Music International egyidejűleg. A zenekarnak emléket állító múzeum a

A két emeleten elterülő mini kiállítás és pop-up élmény egy olyan teret teremt, ahol az ABBA rajongók világszerte találkozhatnak, megoszthatják és együtt teremthetnek emlékeket, miközben az ABBA múltját és jelenét is bemutatják.

Az ABBA The Museum a Polar Music-kel az éneklés örömét, az ABBA Voyage az emlékidézést és zenekar történetét, a Mamma Mia! pedig a Mamma Mia-életérzést hozta el az Eurovízió idei fővárosába.

És ha már Eurovízió: nézd az 2024-es Eurovíziós Dalfesztivál második elődöntőjét Velünk!

Forrás: Eurovision.tv / ABBA / OurVision International

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás