promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tizenkét év után újra vb-döntőben a franciák
Borítókép:  Forrás: fifa.com
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Tud-e valaki több labdát szerezni a középpályán, mint N’Golo Kanté? Bemutat-e valaki több sikeres cselt, mint Eden Hazard? Volt-e fontosabb francia-belga, mint a kedd esti? Sorjáztak a fontosabbnál fontosabb kérdések az első vb-elődöntő előtt, kezdjük a válaszokat az utolsó feltevéssel.

Az 1986-os vb francia-belga bronzmérkőzésének jelentőségével vetekedett az összecsapás, gyakorlatilag azóta nem volt ennél komolyabb csata a két csapat között. Eden Hazard tíz sikeres cselt mutatott be a negyeddöntőben Brazília ellen, ez vb-rekord, szédületes teljesítményt nyújtott a Chelsea támadója, képtelenek voltak tartani őt a védők.

Kanté pedig… A világbajnokság talán legnagyobb teherbírású játékosáról beszélünk, s nem csak mi tartjuk őt annak. „15 tüdeje van” – mondta róla Pogba. „A Föld 71 százalékát víz borítja, a maradékra ott van Kanté” – ez már a világbajnok Marcel Desailly véleménye a szűrőről. Kanté kétségtelenül a torna egyik leghasznosabb játékosa. Egyedül Luka Modric tudott több labdát szerezni, mint ő (42-40), a támadások jó része rajta megy keresztül, tökéletesen szűri az ellenfelek támadásait.

A veretlen csapatok összecsapásán a franciák a bátor 4-3-3-as felállást választották, értelemszerűen Mbappé és Griezmann gyorsaságára építettek. A barcás Mbappé a vb-történet legfiatalabb francia gólszerzője lett az oroszországi tornán, most is nehezen tudták utolérni a belga védők, ha utol tudták érni.

mbappe

Az első negyed órában neki is volt helyzete, majd Matiudi kínálta meg egy lökettel Courtois-t.

Egy percre rá már Varane csúsztatta ki Hazard bombáját, óriási helyzet volt. Hazard ficánkolt a bal szélen, ugyanúgy nem tudták tartani őt a franciák, mint a negyeddöntőben a brazilok. Alderweireld egy szöglet utáni lepattanót tekert rá, Lloris hatalmasat nyújtózott. Lüktető volt a mérkőzés, nyílt, izgalmas focit játszott mindkét csapat.

Pavard óriási passzt kapott az első félidő lefújása előtt pár perccel – Mbappé volt a feladó –, Courtois sarokkal védett spárgázva. De a slusszpoén nem az övé lehetett volna, hanem Lukakué: Umtiti elvétett egy felszabadító rúgást, a belga csatárhoz került volna a labda, de őt felkészületlenül érte a hiba, így odalett a helyzet.

Olivier Giroud-t már a fél világ pécézte gólínsége miatt: az OptaJoe kimutatása szerint az első félidő elején már 425 percnél járt a vb-n úgy, hogy képtelen volt eltalálni a kaput. Ezúttal is blokkolták a lövését, ami kapura tartott. Umtiti besegített, remekül bólintott a rövidbe egy szögletet. Ez volt a 32. fejes gól a világbajnokságon, már csak három kell, hogy a 2002-es rekord megdőljön. A díszpáholyban Mick Jagger is nagyon várta már a pillanatot.

A találattól a franciák nyugodtak meg. Deschamps csapata birtokolta a labdát, körbeadogatták a belgákat. Aztán jött a vb legcsodálatosabb akciója. Jobbról Matuidi kapott passzt, Mbappéhoz pörgetett, aki egy Zidane-csellel ugratta ki Giroud-t, akinek… a lövését blokkolták.

A franciák nyerő helyzetben voltak, sebes játékosaikkal beállhattak kontrázni, meg is tették. A belgák többször is csak sárga lapot érő szabálytalanság árán tudták megakadályozni az ellentámadásokat. A félidő felétől ők birtokolták többet a labdát, de meddő volt a fölényük. A belga kispadon csücsülő stábtag, Thierry Henry sem segíthetett sokat. Egészen furcsa volt belga címeres mezben látni a franciák és az Arsenal egykori legendáját.

Roberto Martínez, a belgák spanyol mestere mindent bevetett, Mertens után Carrascót is pályára küldte, Fellainit pedig lehívta. De Bruyne íveléséről Lukaku maradt le centikkel, a tagbaszakadt csatárnak momentuma sem volt, nem úgy mint a brazilok ellen. Tolisso és Giroud is gólt szerezhetett volna még a hosszabbításban, de nem volt rá szükség. Deschamps megcsinálta.

A franciák szédületes támadókkal rendelkeznek, de a védők (is) repítik a csapatot. Az 1998-as vébén három bekk is szerzett gólt Lizarazu, Blanc, Thuram, most ugyanígy (Pavard, Varane, Umtiti). Ahogy akkor, most is a vb egyik nagy esélyesei, 1998 óta senkinek nem volt annyi vb-döntője, mint nekik, egészen pontosan kettő. A belga aranycsapat pedig a 2016-os Eb-hez hasonlóan újabb nagy esélyt szalasztott el, mostantól a bronzérem megszerzésére kell koncentrálniuk.

Ide kattintva találja a torna teljes menetrendjét, valamint a mérkőzések eredményeit!

(Gabay Balázs)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás